Εκπαιδεύοντας την επόμενη γενιά Μηχανικών Σηράγγων και Υπογείων Έργων επιτόπου στο πεδίο και σε υπό κατασκευή έργα σηράγγων και υπογείων έργων
Το διάστημα 3-9 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η 7ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή «Παύλος Μαρίνος», ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 του ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων» (των Σχολών Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, και Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής) του Ε.Μ.Π., με τίτλο «Σήραγγες και υπόγεια έργα στην Ελλάδα. Γεωλογία – Σχεδιασμός – Κατασκευή».
To ΔΠΜΣ «Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων», παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις υψηλού επιπέδου σε θέματα σχεδιασμού, χωροθέτησης, κατασκευής & λειτουργίας πάσης φύσεως υπογείων έργων. Στην 25ετή λειτουργία του ΔΠΜΣ έχει εκπαιδεύσει το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, που ασχολείται με το σχεδιασμό & κατασκευή υπογείων έργων και στελεχώνει μελετητικές και τεχνικές εταιρείες. δημόσιους φορείς και ερευνητικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, στο χειμερινό εξάμηνο κάθε ακαδημαϊκού έτους, πραγματοποιείται η μοναδική 7ήμερη εκπαιδευτική εκδρομή συλλογής γνώσεων και εμπειριών «Παύλος Μαρίνος», προς τιμήν του Αείμνηστου Ομ. Καθηγητή του ΕΜΠ Παύλου Γ. Μαρίνου που οργάνωνε την εκδρομή για πάνω από 20 χρόνια.
Η εκδρομή αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμπλήρωμα του εκπαιδευτικού κύκλου της διδασκαλίας πολλών εκ των μαθημάτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, προσφέροντας δια ζώσης προσλαμβάνουσες παραστάσεις από υπό κατασκευή και λειτουργία υπόγεια έργα στους φοιτητές του ΔΠΜΣ, οι οποίες διευκολύνουν την αφομοίωση των απαραίτητων γνώσεων που τους παρέχονται «από έδρας».
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εκπαιδεύονται μπροστά στα μέτωπα των σηράγγων και των στομίων τους σε υπό κατασκευή υπόγεια έργα και σήραγγες στην Πελοπόννησο και στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Αναλύουν το εύρος τεχνικογεωλογικών καταστάσεων σε διαφορετικά γεωπεριβάλλοντα και των αντίστοιχων αβεβαιοτήτων για τον σχεδιασμό των υπογείων έργων. Δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους σε πραγματικές συνθήκες, λαμβάνουν πολύτιμες γνώσεις στο πεδίο και καθημερινά πραγματοποιούν παρουσιάσεις θεμάτων που τους ανατίθενται.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής πραγματοποιούνται:
- Τεχνικές επισκέψεις στα μεγάλα υπό κατασκευή έργα (σήραγγα Μπράλου, σήραγγα Κλεισούρας, υπόγεια έργα μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός, ορυχείο λιγνίτη Προσηλίου, υπόγεια & άλλα έργα του συστήματος αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας, έργα ΔΕΗ Μετσοβίτικου, σήραγγες Σιταρά 1 & 2 – ορύγματα – γέφυρες, βόρειου τμήματος κεντρικής οδού Ε65), πληθώρα μεθόδων εκσκαφής, διατομών, μέτρων άμεσης υποστήριξης, γεωτεχνικών προβλημάτων και λύσεων.
- Πλήθος μαθημάτων και ασκήσεων επί τόπου στο πεδίο & φυσικό γεωπεριβάλλον (~12-15 ασκήσεις) (π.χ. ποσοτικός χαρακτηρισμός, ταξινομήσεις βραχόμαζας, σύνταξη γεωλογικών τομών, απλοί υπολογισμοί εκτίμησης συγκλίσεων και μέτρων υποστήριξης, εκτίμηση μηχανισμού αστοχιών κλπ). Αναλύονται το εύρος τεχνικογεωλογικών καταστάσεων σε διαφορετικά περιβάλλοντα και των αντίστοιχων αβεβαιοτήτων για τον σχεδιασμό των υπογείων έργων.
- Επισκέψεις & συλλογή εμπειριών από τα μεγάλα υπό λειτουργία υπόγεια έργα στη χώρα μας (σήραγγες Κνημίδας, Καλλίδρομου, Τεμπών, Πλαταμώνα, Εγνατίας Οδού).
- Οι φοιτητές διαχωρίζονται σε ομάδες, αναλόγως των τεχνικών αντικειμένων της εκπαιδευτικής εκδρομής και παρουσιάζουν κάθε βράδυ τα υπόγεια έργα, που επισκέφθηκαν την προηγούμενη ημέρα.
Για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς της εκδρομής συντάσσονται και δίνονται στους φοιτητές ειδικοί τόμοι, όπου περιλαμβάνουν αποσπάσματα από μελέτες, εκθέσεις και δημοσιευμένες εργασίες, που σχετίζονται με τα υπό επίσκεψη έργα.
Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ Α.Ε., ΑΒΑΞ Α.Ε., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, ΜΕΤΕ Α.Ε. και ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε για την δυνατότητα πραγματοποίησης των επισκέψεων στα έργα τους αλλά και για τις σημαντικές χορηγίες τους.
Ειδική αναφορά και ευχαριστίες για την μεγάλη βοήθεια τους στην εκτέλεση της εκδρομής αξίζουν στους Υποψήφιους Διδάκτορες του Τομέα Γεωτεχνικής Θεμιστοκλή Χατζηθεοδοσίου και Δημήτρη Πέπα.
Επιστημονικός υπεύθυνος της εκπαιδευτικής εκδρομής είναι ο Επ. Καθηγήτης Βασίλης Μαρίνος του Τομέα Γεωτεχνικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
Ευχαριστήρια αφίσα προς τους χορηγούς της 7ήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής «Παύλος Μαρίνος» του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025